Grote Zoon wordt groot…

Ok.
Onze Grote Zoon die in het nieuwe jaar 12(!) wordt, gaat komend jaar dus naar de middelbare school. Op zich bést een dingetje, vind ik, maar ok.

Grote school is onlosmakelijk verbonden met loslaten. Loslaten en onafhankelijk zijn. Maar ook bereikbaar zijn. Wat me dus meteen brengt naar hét doel van deze blog: een eigen mobieltje!

Ja. Hoe láng ik het heb proberen uit te stellen. Het moet. En ik wil het ook hoor. Het rooster van school, cijfers, groepsapp’s, álles komt erop binnen. En ik begrijp het, want zelf kan ik ook absoluut niet meer zonder.

Maar tegelijkertijd maakt het me ook vreselijk bang hoor. Onze zoon die altijd al zó in apparaten “gezogen” wordt, met een eigen mobiel. Onze zoon die álles geloofd wat hij hoort of ziet. En dan óók nog eens heel gevoelig voor alles is. En ‘t dan nog maar niet te hebben over wát hij allemaal te zién krijgt….

Ik kreeg ehhh kócht mezelf een boek voor sinterklaas en hopelijk helpt het me wat verder…

Nu ben ik zelf vrij bekend met social media en redelijk goed op de hoogte van allerlei app’s. Dat scheelt gelukkig al een hoop. Maar goed. Er is zeker ook een hoop wat ik nog niét weet…!

Als ik Grote Zoon mag geloven moést hij dit jaar al een eigen telefoon, want echt iédereen uit zijn klas heeft er een. Écht waar mam!
Bij navraag blijkt dit dus helemaal niet het geval te zijn… dat dus..

Maar ok. Een eigen telefoon.
Heeft hij dan voldoende aan alleen een simkaart en de WiFi van school enzo? Of heeft hij meteen een abonnementje nodig? Geen idee. Jullie gaan me hier vást heel veel nuttige en vooral veel bruikbare tips over geven.

Want dát heb ik even nodig. Dus: droppen die tips. En vooral tips hoe het niét moet enzo…

Hoe zijn jullie ervaringen met jullie kind en hun eerste mobieltje?!

10 antwoorden op “Grote Zoon wordt groot…”

 1. De wifi op het middelbaar is niet zo geweldig goed, volgens grote zoon hier. Op een iPhone kun je schermtijd instellen. Best wel handig.. je kunt dan ook eventueel aangeven welke als ze wel nog kunnen gebruiken.

  1. Ow dat is al goed om te horen. Maar sucks natuurlijk enorm! Maar goed. Heeft die van jou een abonnement dan al? Of prepaid?

 2. Oeh, grote stap hè? Hier heeft dochter van 8 ook haar eigen (mijn oude) mobieltje. Vooralsnog zonder simkaart en niet mee naar school, maar zo kan ze thuis al wel via de wifi spelen met alle apps en kunnen we samen leren.
  Zo hebben we discussies over mensen, die zich voordoen als andere mensen. En dat je niet zo maar met iedereen vrienden moet/mag worden. En dat je achternaam misschien wel een makkelijk, maar niet zo handig wachtwoord is.
  Inmiddels heb ik ook een tiktok account en like (én zie!) al haar video’s.
  Dus… Hier is het leren door (samen) te doen, voorlopig nog in de ‘veiligere’ thuisomgeving. Maar voor de middelbare school is bellen ook wel een belangrijk aspect. Succes!

  1. Oh ja, ik probeer er ook over te praten hoor, maar als soms vragen wie er reageren op mijn blogs (die ik niet ken) dan is t lastig uitleggen…. of de twitterbbq die ik ooit organiseerde met mensen die ik éigenlijk niet kende… moeilijk allemaal..

 3. Nou hier zijn ze al heel wat jaartjes ‘aan de mobiel’. N. heeft nu eigenlijk pas net (hij is bijna 17!) een abonnement. Dus tot nu toe nog steeds prepaid en wifi gebruikt. O ja en, omdat moeders graag wilde dat ze bereikbaar zijn in geval van nood ook nog wat beltegoed voor als er geen wifi is….

 4. Hier hebben ze in gr.8 hun 1e mobiel gekregen, maar met afspraak dat ik af en toe mocht kijken vooral in de app groepen. Bij R. (inmiddels 18) zat dat wel goed, bij T. (nu 16) waren er problemen in de klas, dus daar ben ik wel bijgebleven. Vooral erover blijven praten. Ze zijn begonnen met prepaid en de één is er wat voorzichtiger mee dan de ander (alleen op WiFi enz) nu hebben ze abonnement en zover ik weet gaat dit goed qua berichten en filmpjes enz. Alleen is de één wat makkelijker in overschrijden van t abonnement als de ander..😏 succes!

 5. Bij onze oudste zijn we begonnen met prepaid. Bij de jongste een sim only abonnement. Was voordelig, hij kan ons altijd bereiken, want gratis (we hebben allemaal KPN dus de kinderen staan onder mijn abonnement). Daarnaast deel ik MB’s met hem. Zo betaal ik alleen voor 300 belminuten maar kan hij toch alles. Toestel hebben we los gekocht, beter dan afbetalen hebben we inmiddels gemerkt.
  Wij hebben wel de afspraak dat wij ALTIJD in hun mobiel mogen kijken, zolang wij hun abonnementen betalen. Zo houden wij de appgroepen onder klasgenoten een beetje in de gaten.
  En wat inderdaad al is gezegd: regelmatig er over praten.
  Komt helemaal goed 🙂

 6. Een dingetje, dat vond ik ook….
  Inmiddels 4 jaar later en erg tevreden met onze beslissingen rondom gsm e.d.
  Kids kregen inderdaad in de 6e een gsm, fijn om er aan gewend te raken en dan bedoel ik niet hoe ze moeten bellen of appen. Maar wel hoe ze o.a. met “groepsappdruk” om moeten gaan.
  Boys doen t nog steeds met een prepaidkaartje. Wi-Fi op school is prima en onderweg kunnen ze altijd bellen, als dat nodig is. Grappig hoe snel ze weten waar ook Free Wi-Fi is, haha.

  Succes met je grote boy en het loslaten!

 7. Hier pas een telefoon gekregen toen hij in groep acht zat. Heeft prepaid met 10 euro beltegoed. Voor noodgevallen. Gaat prima.
  Telefoon moet ”s nachts beneden blijven. En regelmatig blijven praten. In begin afgesproken dat ik vaker mee mocht kijken. Ook gedaan. Nu niet meer. Op school krijgen ze ook veel voorlichting. Ben ik ook blij mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *