Wát komt ze nou eigenlijk doen?!?!

Goed.
Buiten het feit dat Olivier het liefst op zijn gehoorapparaatjes knauwt, gaat het eigenlijk best goed.
Wel 20 x per dag trekt hij ze uit.
De rechter dan he?
Hij heeft namelijk nog niet door dat er in zijn linkeroor óók zo’n overheerlijk oorsmeer-knauwding zit…
Gelukkig…
De oortjes-mevrouw zei dat we het gewoon keer op keer terug moeten doen.
Dan is het spelletje snel genoeg afgelopen….
 
Maandag kwam de oortjes-mevrouw dus weer.
Wéér vlogen er een hoop paperassen over tafel.
De begeleiding moet namelijk érgens van betaald worden.
Uit een of ander potje natuurlijk.
En dat moet worden aangevraagd.
Dat is nu gebeurd.
Dus kunnen we aan de slag.
 
Intussen vroeg ik me dus nog steeds af wát ze nou precies komt doen.
Ze legde me uit dat ze Olivier eigenlijk gewoon gaat volgen en dat ze kijkt hoe hij zich ontwikkeld qua spraak en taal.
Túúrlijk heeft ieder kind zijn eigen tempo qua ontwikkeling, maar zij gaat in de gaten houden of hij niet gaat stilvallen zeg maar..
 
Want waar ik bij voorbeeld ook nooit over had nagedacht is dat hij in mijn buik natuurlijk ook een hoop geluiden heeft gemist.
Ik begreep dus van de oortjes-mevrouw  dat dat deel van zijn hersentjes dus ook nooit is geprikkeld.
Dat gaan we nu dus doen.
Prikkelen..
En vooral blijven prikkelen.
Hij krijgt nu wel geluiden binnen door zijn apparaatjes, maar weet ze niet te plaatsen.
De geluiden klinken namelijk blijkbaar heel metalig.
Nagemaakt dus.
Ikzelf heb dat metalige geluid alleen gehoord bij het indoen van mijn apparaatjes voor de eerste keer. Daarna niet meer.
Het ligt natuurlijk ook aan het gehoorverlies. Hoeveel geluid moet er “bijgemaakt”worden.
Door middel van geluidjes te herhalen en benoemen, kan hij ze plaatsen.
Door dat herhalen blijven zijn hersentjes dus geprikkeld.
 
Het kan dus zijn dat hij bepaalde klanken gaat omdraaien.
Óf het bij mij zéér herkenbare: vaas, haas kaas-verhaal.
Dat verschil hoorde ik dus ook nooit.
Tenzij het in zinsverband werd gebruikt. Dan kon ik er wel wat van breien.
 
Ze vertelde ook dat ze een soort gebarentaal gaan gebruiken.
Geen échte gebarentaal, maar ik meen dat ze zei dat het “gebarentaal als ondersteuning van de nederlandse taal” heette.
Mij was bij haar eerste bezoek al opgevallen dat ze naar een lachende Olivier keek en terwijl ze tegen hem zei : ben je aan het lachen? , ze tegelijkertijd een lach uitbeelde met haar wijsvinger…
Práchtig!
Het blijkt namelijk dat je hiermee mee kunt starten als kinderen 6 maanden zijn en dat ze terugcommuniceren als ze 7 of 8 maanden zijn. En dat is een stúk eerder dan dat ze kunnen praten!
Niet omdat hij niet kan horen, maar omdat  door het gebruik van gebaren (en later plaatjes) alles beter blijft hangen.
Aldus de experts.
Toen ik net google-de kwam ik hierbij uit: KLIK!
Geen idee of dit hetzelfde is, maar ik vind het wel mooi om te zien.
 
En terwijl ik dit logje typ, bedenk ik me dat ik tijdens mijn zwangerschap bij een slechthorend-iemand op hyves een filmpje hierover heb gezien en dat ik toen heb gedacht: dat lijkt me eigenlijk wel heel gaaf. Maar dat was gebarentaal voor normaal hórende kindjes. Geen idee dus of dat hetzelfde is.
Zal ik maandag eens aan haar vragen.
 
Vragen.. vragen.
Ik krijg ze van heel veel mensen.
Helaas kan  ik ze niet allemaal beantwoorden.
Ik ben geen expert namelijk.
De oortjes-mevrouw is dat wel.
Ik vraag nu dus maar aan alle mensen die met Olivier te maken hebben (oppas, opa’s , oma’s, familie, vrienden) of ze vragen hebben.
Óf dat ze er moeite mee hebben, want het eerste stuk is natuurlijk het állerbelangrijkste: accepteren dat hij een gehoorverlies heeft.
Want als dát is gebeurd, dán pas kunnen we verder…..

Reacties

Ragma28 op 30-03-2011 22:38
Mooi logje hoor…
Dat stukje van de ondersteunde gebaren komt me bekend voor!
Kaine,mijn oudste zoon van 10 heeft altijd erge oorontsteking gehad en heeft mededaardoor een taal/spraak stoornis gekregen,hij zit hiervoor op speciaal onderwijs.
Dit is wel gewoon basisonderwijs maar speciaal voor kinderen die moete hebben met taal/spraak.
Klassen zijn ook veel kleiner e.d
 
In zijn klas gebruikt zijn juf ook gebaren ter ondersteuning van de comminucatie en heeft ze een kastje om haar nek wat aangesloten is op een soort dolby surround boxen, ook weer als extra hulp voor de kinderen.
 
Mooi om te lezen dat de gebaren al bij zlke jonge kinderen gebruikt kan worden!
Jolanda op 30-03-2011 22:59
Volgens mij gaan jullie bijzondere en mooie dingen meemaken met jullie mannetje door deze mevrouw.Wij hebben ook gebaren gedaan toen Liz baby was. Dat was ‘in’ in 2007. Ineens stond het in allerlei bladen weet ik nog en toen heb ik een boekje aangeschaft etc.Met 9 maanden begon ze inderdaad gebaren na te doen. Zo gaaf. Vooral ‘klaar’ heeft ze veel gebruikt. Je merkte ook dat het prettig was voor haar dat ze zich kon uiten. Het gewone praten kwam ook heel snel bij haar. Daardoor? Je weet het nooit, maar ik denk van wel.Dus.. ook ik heb het vertrouwen dat je dus met de gebaren heel veel winst behaald bij Olivier. 😀
Linda op 30-03-2011 23:52
Mooi logje! Fijn om te lezen dat het zo goed gaat, die apparaatjes dat komt wel goed. Inderdaad gewoon in blijven doen, uiteindelijk blijven ze zitten.Had ze het toevallig over NMG? Nederlands met gebaren. Dat is inderdaad gewoon Nederlands met je eigen zinsbouw en daarbij de belangrijkste woorden in die zinnen in gebaren. De echte Nederlandse gebarentaal heeft een hele complexe zinsbouw maar de gebaren zijn het zelfde Ik heb bij Olivier vanaf zijn geboorte gebaren gebruikt. Ik was er vrij snel van overtuigd dat hij ze begreep. Mama, drinken/eten en pakken gebruikte hij zelf ook vaak. Toen hij eenmaal ging praten stopte dat vanzelf bij ons. Omdat ik mijn gebaren thuis onbewust gebruik blijft hij er toch een beetje bekend mee. Het is hoe dan ook geweldig als hij iets terug kan zeggen. Of dat nu met spraak of met handjes is! Succes! Jullie komen er wel!
Nienke op 31-03-2011 00:13
Ik sluit me deels aan bij Linda: het eerste waar ik aan dacht is dat de oortjesmevrouw NMG bedoelt. Dan gebruik je wel de Nederlands grammatica, maar ondersteun je die met gebaren. Google maar eens, dan kan je ook het verschil lezen tussen NMG en NGT (Nederlandse GebarenTaal).
 
Slim dat jullie alle vragen bijhouden, zodat je die aan de oortjesmevrouw voor kan leggen. Zo kan iedereen er aan wennen en leren ze hoe ze met Olivier moeten communiceren. Jullie doen het super! Olivier boft maar met een papa en mama zoals jullie.
 
Liefs
karin op 03-11-2011 12:23
Ik was aan het googlen omdat ik het gebaar van ‘kabouter’ zocht en kwam op je site terecht.
Kijk eens bij Max en Lotte, onder die naam zijn er dvd’s en boekjes te koop waarin je op een hele leuke manier gebaren met je kindje kunt oefenen!
Succes.
aapiedebruijn op 03-11-2011 12:40
Karin: ja klopt! ik heb een boek van Max en Lotte voor ‘m gevraagd toen hij jarig was! erg leuk inderdaad! Toch bedankt voor de tip! Lief van je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *